Ey İman Edenler! Fasık Bir Kimse Size Bir Haber Getirirse Araştırın

 Ey iman eden kardeşlerim! Allah-u Teâlâ bizlere, hayatımız boyunca doğru ve adaletle hükmetmeyi, her işimizde hakkaniyeti gözetmeyi emretmiştir. Bugün, içinde bulunduğumuz dünya, yalan haberlerin ve yanlış bilgilendirmelerin çokça yaygınlaştığı bir dönemdir. Oysa Kur'an-ı Kerim'de Rabbimiz bizleri bu konuda uyarmış ve şöyle buyurmuştur:

"Ey iman edenler! Eğer bir fasık size bir haber getirirse, onun aslını araştırın. Yoksa bir topluluğa, bilmeden kötülükte bulunur, onları incitirsiniz de, sonra yaptığınızdan pişmanlık duyarsınız." (Hucurat, 6)

Allah-u Teâlâ'nın bu uyarısı, bize her gelen haberi sorgulamadan, doğruluğunu teyit etmeden kabul etmememiz gerektiğini hatırlatıyor. Çünkü yanlış bilgi, bir toplumu incitip, haksızlığa sebep olabilir ve bizler de sonrasında büyük bir pişmanlık içerisinde kalabiliriz. İman eden bir mümin, her zaman doğruyu araştırmak ve her konuda adaletle hareket etmek zorundadır.

Bugün sosyal medya, haber kanalları ve çevremizde birçok mecradan bilgi akışı sağlanıyor. Ancak bu bilgilerin doğruluğunu teyit etmek, insanlara karşı adil olmak adına bir zorunluluktur. Bilmeden birine zarar verecek, onu toplum içinde küçük düşürecek ya da itibarını zedeleyecek yanlış bir bilgiye dayanarak hareket etmek, hem dünyevi hem de ahirette büyük bir vebal getirebilir.

Hz. Peygamber (s.a.v.) de her daim doğru bilgiye ulaşmanın ve adaletli olmanın önemine vurgu yapmıştır. Bizler, Rasulullah’ın izinden giderek, her işimizde titizlikle ve dikkatle hareket etmeliyiz. Bilmediğimiz ya da emin olmadığımız bir haber hakkında karar vermek, İslam’ın adalet anlayışına ve müminin vakarına aykırıdır.

Fasık bir kimse size bir haber getirdiğinde, onu hemen kabul etmeyin; araştırın, sorgulayın ve gerçekliği üzerine düşünün. Çünkü Allah, bizleri hem bu dünyada hem de ahirette doğruyu söyleyen, adaletten ayrılmayan kullar olarak görmek istemektedir. Eğer bu düsturdan saparsak, incittiğimiz insanların haklarını ödeyemeyeceğimiz ve büyük bir pişmanlık yaşayacağımız bir gün gelecektir.

Öyleyse ey iman edenler, Allah'ın emrine kulak verin ve her haberin aslını araştırın. Böylece topluluklara zarar vermekten ve adaletsiz hüküm vermekten uzak durursunuz. Allah bizleri doğru yola iletsin ve adaletten ayrılmayan kullarından eylesin.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hakkın Yolunda Birlik

Andım

Kişiliğim