Adil Yargı ve Gerçek Adaletin Tesisi

 Ey insanlar! Bir toplumun huzuru ve düzeni, o toplumun adaletine bağlıdır. Adaletin olmadığı bir yerde, ne güven olur ne de barış. Yüce Allah, adaleti emreder ve zulmü yasaklar. Ancak günümüzde, mahkemelerin ve yargının tarafsızlığını yitirdiğini, adaletin zedelendiğini görmekteyiz. Oysa yargı, en güvenilir kurum olmalı ve insanlar, haklarını ararken yargıya başvurduklarında adil bir sonuç alacaklarından emin olmalıdırlar.

Yüce Allah, bizlere haksızlık yapmamayı, adaletle hükmetmeyi öğütlemiştir. Peygamber Efendimiz (s.a.v.), bir toplumda adaletin güçlü olmadığı zaman o toplumun çökeceğini haber vermiştir. Tarih boyunca, adaletin sarsıldığı her toplum, içten içe yıkıma uğramış, huzursuzluk ve kaos ortamı oluşmuştur. O halde bizler, adaleti her işimizin başına koymalı, haksızlığı önleyecek bir düzen kurmalıyız.

Yargının adil hale gelmesi için önce, yargıçların ve hâkimlerin vicdanlarının temiz olması gerekir. Onlar, Allah’ın huzurunda hesap vereceklerini unutmamalıdırlar. Hiçbir baskıya boyun eğmemeli, kimsenin çıkarına hizmet etmemelidirler. Eğer bir hâkim, Allah'ın adaletiyle hükmederse, o zaman haklı olan korunur, haksız olan cezasını bulur.

Ey hâkimler ve yargıçlar! Bilin ki adalet terazisi en ağır sorumluluklardan biridir. Yanlış bir kararla bir insanın hayatını mahvetmek, geri dönülemez bir zarar verebilir. Allah katında en büyük günahlardan biri, adaleti çiğnemek, hak edene hakkını vermemek, suçsuzu mahkûm etmektir. Peygamber Efendimiz (s.a.v.), "Adaletle hükmeden yargıçlar Allah'ın gölgesinde gölgeleneceklerdir" buyurmuş, adil yargılamanın Allah katında ne kadar değerli olduğunu açıkça göstermiştir.

Ey Müslümanlar! Yargıyı adil hale getirmek için toplum olarak bizim de çaba göstermemiz gerekir. Adil olmayan bir düzenin içinde kayıtsız kalmak, zulme ortak olmaktır. Bu yüzden her birimiz, adaletin güçlenmesi için doğruyu savunmalı, haksızlığa karşı sesimizi yükseltmeliyiz. Yargının bağımsız olması, hiçbir makamın etkisi altında kalmaması, toplumun tüm bireylerine eşit mesafede olması gerekir.

Sonuç olarak, adaletin hâkim olduğu bir toplum, huzur ve güven içinde yaşar. Adalet, Allah’ın yeryüzündeki en büyük emanetidir. Adil yargı ve mahkemeler, Allah'ın rızasını kazanmanın ve dünyada barışı sağlamanın temelidir. Gelin, yargı sistemimizi adil kılalım, Allah’ın emrine uygun hale getirelim. Unutmayın, Allah her şeyin hesabını en adil şekilde soracaktır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hakkın Yolunda Birlik

Andım

Kişiliğim