İnsanları dış görünüşleri, zenginlikleri ya da mevkiileriyle değerlendirmeyin. Onların kalplerine ve amellerine bakın.

 Ey müminler,


Rabbimizin hikmetiyle, peygamberlerin çoğu çobanlardan, velilerin ise köleler ve garipler arasından seçilmiştir. Bu, Allah'ın kullarına olan rahmetinin ve adaletinin bir göstergesidir. Çünkü Allah, katında üstünlüğün mal, mülk ya da mevki ile değil, takva ile olduğunu bizlere öğretir.


Çobanlık, sabır, tevazu ve sorumluluk gerektiren bir iştir. Peygamberler, bu mütevazı görevi üstlenerek insanlara liderlik etmeye hazırlanmışlardır. Çobanlıkla kazandıkları sabır ve merhamet, onları ümmetlerine rehberlik ederken kullandıkları en önemli erdemler haline getirmiştir. Allah, peygamberlerine bu şekilde bir eğitim vermiş ve onları insanlığın en hayırlıları kılmıştır.


Velilerin ise köleler ve garipler arasından seçilmesi, Allah'ın adaletinin bir tecellisidir. Çünkü Allah, kullarını yaratılışta eşit kılmış, fakat onlara takva ve ihlas gibi manevi değerlerle üstünlük vermiştir. Toplumda hor görülen, aşağılanan ya da garip sayılan kimseler, Allah katında büyük makamlara erişebilirler. Zira Rabbimiz, "Allah katında en değerli olanınız, en muttakî olanınızdır" (Hucurât, 13) buyurur.


Ey iman edenler, bu hakikat bize şunu öğretir: İnsanları dış görünüşleri, zenginlikleri ya da mevkiileriyle değerlendirmeyin. Onların kalplerine ve amellerine bakın. Kimseyi küçük görmeyin, zira Allah'ın rahmeti ve hikmeti, en mütevazı olanlardan en yüce olanları çıkarabilir. Kibirden ve gururdan sakının, tevazu ve ihlasla Allah'ın yoluna sarılın. Çünkü Allah, kalpleri temiz olanları yüceltir, kibirli olanları ise alçaltır.


Rabbimiz, bizlere peygamberlerin ve velilerin yolunu rehber edinsin, bizleri de mütevazı, ihlaslı ve takva sahibi kullarından eylesin. Amin.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hakkın Yolunda Birlik

Andım

Kişiliğim